Idei de afaceri cu aplicabilitate actuala

Ne apropiem cu pași mărunți către sfârșitul acestui an și deja ne gândim rezoluțiile pentru anul 2019. Dacă din diferite motive ai ratat anul acesta să începi o activitate pe cont propriu, nu te demoraliza. În contextul tuturor schimbărilor ce au loc în plan economic, va fi oare anul 2019 cel în care vei crea în cele din urmă o afacere profitabilă? Va fi ea online sau fizică?

Cu fiecare an ce a trecut te-ai gândit la nenumărate idei de afaceri online și ți-ai imaginat cum ar fi viața ta dacă ai putea renunța la slujbă și ai avea posibilitatea să generezi bani doar cu un calculator și cu o conexiune la internet. Ai putea călători liniștit prin lume, ți-ai construi un stil de viață confortabil pentru tine și pentru familia ta, implicit, ai câștiga independența financiară.

Bine, câteodată aud exprimarea cum că o afacere te-ar putea scăpa de constrângerile “stilului de viață 9-5” și că ai avea timp pentru alte activități. Eu i-aș contrazice pe aceia care gândesc așa întrucat de-a lungul timpului m-am situat în ambele poziții. Nu este ușor în niciuna dintre situații. Ambele necesită timp și implicare.

De obicei, petrecem ceva timp analizând ideile, dar în cele din urmă sfârșesc abandonate. Venitul constant al slujbei tale sigure, ușurința de a avea pe cineva să-ți spună ce să faci în fiecare zi (în loc să încerci să-ți dai seama de la zero), te pot ține în loc din tranșarea situației. Ca și în curele de slăbire, vom începe de luni, respectiv de la anul.

Pentru anul 2019 deja se întrevăd mai multe oportunități și ar trebui să dispui de agilitate pentru a profita de avantajul pe care ni-l oferă tehnologia. Mai jos am încercat să adun din  ideile pe care le-am gândit, auzit și pe care poate nici eu la rândul meu nu am avut curajul sau resursele necesare de a le pune în practică. Vei putea să le parcurgi și tu și să îti seama la care este posibil să rezonezi.

Pentru 2019, tendințele de fond în crearea de start-up-uri: inteligența artificială, realitatea virtuală și tehnologia Blockchain. Este un an nou și o șansă nouă pentru tine de a începe o afacere online și de a crea o libertate financiară absolută și un stil de viață confortabil.

Deja în jurul meu e un fapt clar. Majoritatea cunoscuților sunt interesați de noi idei de afaceri și sunt preocupați să o găsească pe cea care li se potrivește cel mai mult. Alții încă lucrează cu normă întreagă și nici nu mai îndrăznesc să spere la propria lor afacere. Este drept că, odată cu creșterea numărului de locuitori ai acestei planete, apar și numeroase idei de afaceri. Majoritatea oamenilor nu dispun de luxul de a renunța la slujbele lor pentru a începe propria afacere.

Sunt de părere că ocaziile vor apărea atunci când vom fi pregățiți suficient din toate punctele de vedere. Odată cu experiența acumulată și cu observarea situațiilor reale de la actualul loc de muncă, vei putea să eviți în viitor greșeli pe care alții le fac astăzi.

De aceea te sfătuiesc să nu îți lași actualul loc de muncă până când nu vei putea testa calea către noua activitate. Ideal este ca atunci când începi o afacere să pornești de la interesele și competențele de baza.

Oare în noul context al dezvotarii tehnologice, am putea întrezări care vor fi cele mai promițătoare nișe în cinci sau zece ani? Viitorul, de multe ori, poate aduce cu sine surprize deci, cel mai indicat ar fi să discutăm pe ce este viabil astăzi.

Orice succes antreprenorial se bazează în primul rând pe o idee bună așa că, poate doar vizualizând o serie de concepte, maintea ta va germina o altă soluție posibilă.

Toți marii antreprenori au fost inspirați de ceilalți la un moment dat, iar prin inovație au reușit să îi depășească. Niciodată nu trebuie să te gândeșți că vei fi primul care are ideea X sau că este nebunească. Va exista mereu loc de mai bine.

În acest articol voi grupa idei de afaceri care exista deja, dar care vor cunoaște evoluții semnificative în următorii ani.

  1. Produse destinate copiilor

idei de afaceriÎntotdeauna grijile părinților se îndreaptă către micuții lor și către ce le-ar putea facilita creșterea și educația acestora. De la aparate de măsurat temperatura doar atingând fruntea, până la aplicații de urmărire a bebelușilor. Nu toți își permit să cumpere cărucioare de ultima generație pe care oricum după o vreme nu le mai folosesc. În acest sens, un centru de închiriere cărucioare poate avea căutare. Nu uita niciodată că o idee este validată doar atunci când se va reflecta în dimensiunea vânzărilor.

2. Magazin de comerț electronic

idei de afaceriUna dintre multele modalități de a câștiga venituri online este prin crearea unui e-commerce. Aici avem cel puțin trei segmente principale: suplimente de slăbit, produse bio sau produse cosmetice. Studiază concurenta și vino cu idei actuale, conforme cu noile necesități ale societăți. Pentru a te remarca este nevoie să ieși în evidență din sutele de mii de site-uri de comerț electronic și magazine online. Cu tehnicile de marketing potrivite, poți face că magazinul tău electronic să fie profitabil. Găseste o piață profitabilă. Caută cuvinte cheie și încearcă să obții rezultate cât mai specifice. Produsul pe care vrei să-l comercializezi face parte dintr-o piață în creștere? Sigur îți dorești să intri într-o industrie care se află în ascensiune și nu în una al cărui curent a trecut.

3.  Creeză un produs sau un curs digital

idei de afaceriNimic nu poate fi mai înălțător și mai generator de satisfacție decât transmiterea cunoștințelor și a expertizei către alții. Crearea unui produs sau a unui curs digital este similară cu scrierea unei cărți electronice. Poți promova pe pagina web, în listele tale de e-mail și, eventual, prin intermediul parteneriatelor afiliate. De asemenea, trebuie să îți creezi o pagină de vânzări convingătoare care să atragă vizitatorii să cumpere.

4. Devino expert în publicitate online

idei de afaceriRețelele sociale au depășit de foarte mult timp utiliatea avută de primele platforme precum Mirc sau Hi5. Facebook continuă să se extindă, iar companiile cheltuiesc din ce în ce mai mult pe reclamele Facebook. Însă, multe firme nu au timpul necesar pentru a învăța să obțină cea mai mare rentabilitate în investiția lor. În consecință, ei apelează la specialiști în domeniul Facebook Adwords sau Google. Din fericire, acesta este un lucru pe care îl poți învăța. Odată ce ai devenit expert, vei fi în măsură să generezi anunțuri profitabile.

 

5. Stăpânește arta  SEO

idei de afaceriSEO (Search Engine Optimization) se referă la obținerea unui scor cât mai bun a site-ului pentru a fi indexat printre primele în motoarele de căutare. Atunci când un site web se situează cat mai sus, obține un trafic mai relevant și, implicit, poate genera mai multe venituri.

Aceasta este o altă abilitate extrem de apreciată în lumea marketingului pe internet. Este destul de complicat deoarece Google își schimbă întotdeauna algoritmii precum și regulile de căutare. Întotdeauna trebuie să fii informat, să înveti și să testezi noi strategii.

6. Oferă servicii de copywriting

idei de afaceriCopywriting-ul este artă, iar abilitatea de a uza de cuvinte strategice, care să îi facă pe oameni să ia o anumită formă de acțiune, este la mare căutare.

Fie că este vorba de site-uri de vânzări, de marketing prin e-mail sau conținut pentru bloguri, toate au nevoie de content de calitate.

Dacă ai o înclinație către scris, copywriting-ul poate fi biletul pentru a câștiga un venit online. Este o modalitate foarte bună de a obține libertatea.

7. Dă frâu liber creativității și dezvoltă site-uri web

idei de afaceriPentru a face acest lucru, trebuie să înveți să codezi, ceea ce va necesita timp și muncă. Dar dacă ești dispus să depui efortul, acesta poate fi răsplătit destul de bine. Pe lângă codare vei avea nevoie de cunoștințe de web design și de grafică. Designerii comunică vizual. Ei proiectează pagini web, pagini de vânzări, logo-uri și chiar orice altceva care trebuie să reflecte natura afacerii căreia se adresează. Cu un Adobe Illustrator, ușor de folosit și instrumente mai accesibile, fac ca aproape oricine cu un pic de creativitate și motivație să poată câștiga un venit consistent.

8.  Începe o afacere de consultanță

idei de afaceriAi suficiente cunoștințe într-un anumit domeniu? De aici poți construi o structură pentru a deveni un consultant foarte bine plătit. În calitate de consultant, pur și simplu trebuie să aplici cunoștințele, aptitudinile și experiența pe care o ai într-un anumit domeniu pentru a ajută clienții să rezolve o problemă pe care o au în acest domeniu.

9. Crearea SaaS (Software-ul ca serviciu)

Google Apps sau Dropbox reprezintă modele SAAS. SAAS este orice tip de software online pentru care un client plătește pentru a avea acces la el. Pentru aceasta, trebuie să te gânesti mai întâi la un serviciu online pentru care oamenii sunt dispuși să plătească în mod continuu. Odată creat, provocarea este să îl menții, ceea ce nu este o sarcină ușoară.

10. Cursuri online

Folosirea abilităților pentru a genera profit este o tendință comună și pot duce către idei de afaceri profitabile. Dacă ești expert în ceva, probabil că există o audiență online care ar fi dispusă să plătească pentru a învață tot ceea ce tu știi. Un curs online îi învață pe ceilalți cum să obțină aceleași rezultate pe care le-a obținut în carieră cel care predă. Platforme precum Teachable sau Udemy sunt accesibile pentru crearea, găzduirea și vânzarea cursurilor online. Ei au, de asemenea, o cantitate de resurse educaționale gratuite despre cum să începi să creezi un curs online.

11. Instagram Marketing

idei de afaceriÎnregistrează-te pe Instagram daca deja nu esti si construiește-ți o comunitate în ideea de a fi abordat de mărci cunoscute, companii care vând produse sau servicii legate de tipul de conținut pe care îl distribui pe Instagram. Dacă ai abilitățile de marketing potrivite și sute de mii de urmăritori, poți cere cu ușurință între 500 și 2000 de Eur pe post (sau mai mult) – ceea ce o clasează ca o idee de afaceri foarte profitabilă.

12. Afacere cu accesorii pentru telefoane

idei de afaceriDacă ne gândim la multitudinea de device-uri care ne înconjoară, sigur există o piață în creștere destinată accesoriilor pentru telefoane mobile. Mai ales că, pe lângă scop estetic, husele pentru telefoane au și un rol de protecție. Dacă nu, poți încerca o afacere derivată din potențiala lipsă a afacerii cu huse, cea a reparațiilor de telefoane. Nici nu vreau să mă gândesc cât ar costă înlocuirea ambelor fete ale noului Iphone XS! 🙂

13. Consultant în călătorii

idei de afaceriDacă și ție îți place să călătoresti și ești mereu în căutarea de bilete de avion sau navighezi pe Booking, Skyscanner sau multe alte platforme, de ce să nu creezi o nișă ca agent de călătorie privat? Eu sunt sunată adesea de prieteni mai “neîndemânatici” care îmi cer sfatul despre o zonă anume sau despre cum îmi achizitionez biletele. Începe cu recomandări din partea prietenilor care știu că pot conta pe tine pentru cele mai ieftine zboruri, creează un grup Facebook sau LinkedIn pentru a invita oamenii care doresc să fie la curent cu cele mai recente oferte și, eventual, poți transforma această idee de afaceri în servicii de consultanță turistică.

14. Consultant de design interior

idei de afaceriAm un exemplu foarte frumos chiar aici pe site, cel al Iuliei Iuga-Dohmeni care face cu pasiune această meserie. Dacă dispui de bun gust și, binențeles, de ceva noțiuni de arhitectură, dacă remodelarea bucătăriei sau nuanța de granit nu îți creează dificultăți, sigur ai putea întra în această nișă. Poți citi articolul amplu despre Iulia și afacerea ei aici.

 

15. Managementul proprietăților

idei de afaceriCunoști pe cineva care închiriază proprietăți altora? Poate că ar avea nevoie de o persoană care să le gestioneze proprietatea. Va fi nevoie de răbdare și posibilitatea de a avea un program flexibil deoarece vei fi responsabil de colectarea chiriilor, de gestionarea reparațiilor și a îmbunătățirilor, vei fi interfața dintre proprietar și chiriaș. Un manager al proprietăților este esențial pentru majoritatea investitorilor imobiliari care au un portofoliu suficient de mare, deci merită cu siguranță această idee de afaceri.

16. Analist de date

idei de afaceriAi înclinație către analiză și calcule, implicit pentru numere? O mulțime de companii au nevoie să angajeze oameni talentați, care sunt buni la analiza datelor, mai ales că, odată cu digitalizarea, sunt generate cantități imense de date. Există site-uri excelente pentru freelancerii cu o experiență analitică, ce doresc un venit suplimentar.

17. Investește-ți finanțele inteligent

idei de afaceriDacă ții banii ascunși la saltea sau dobânda din contul de economii este infimă, îți recomand să te interesezi asupra modului de a investi mai inteligent. Majoritatea experților în finanțe personale te vor sfătui să începi să înveti despre piața bursieră dacă dorești să nu eșuezi în investirea fără pregătire în prealabil.

 

18. Efectuarea de mobilier personalizat

idei de afaceriTransformarea unui hobby într-o idee de afaceri generatoare de venit se numără printre cele mai bune experiențe pe care le poate avea oricine. Tot mai mulți oameni care solicită un grad mai mare de personalizare în aproape tot ceea ce dețin sau folosesc. Este în natura umană, cred. Datorită creșterii sectorului imobiliar apare și necesitatea mobilării locuințelor.  Nu numai sectorul imobiliar are o creștere de poziție, ci și numărul clienților care doresc să își personalizeze ambientul fie personal, fie de birou.

19. Servicii de curățare a ferestrelor

idei de afaceriDin interior vreau să văd lumea cât mai clar posibil! Și așa gândesc o mulțime de proprietari de case și, în special, de manageri de birouri. Poate că poate părea o activitate banală, dar când te gândești la multitudinea de birouri, clădiri din sticlă, vitrine, vei întrevedea cu siguranță necesitatea acestui serviciu. Și nu este deloc ieftin!

20. Renovarea mobilierului antic

idei de afaceriPiața de antichități nu este la fel de plină de viață ca în trecut. Mai sunt încă persoane care știu să aprecieze o piesă veche restaurată. Pentru a începe această afacere de renovare a pieselor vei avea nevoie de un atelier, uneltele și materialele potrivite. La rândul meu am cochetat cu această idee tot din pasiunea de a conservă piese care începeau să dea semne de învechire sau de care, pur și simplu, mă plictisisem.

21. Școală de dans

idei de afaceriDe ce am ales să menționez acest tip de activitate? Pentru că face parte din artă și nu avem voie să ucidem pornirile artistice. Este, de asemenea, un antrenament excelent. Poți găsi o paleta destul de largă de interesați în diferite stiluri de dans. Dansul poate reprezenta și o formă de destresare după o zi obositoare la birou.

22. Consultant în probleme de marketing pentru societățile mici sau mari

Dacă ai experiență în marketing, SEO sau un talent pentru a obține entuziasmul oamenilor cu privire la produsele și serviciile pe care le utilizezi în mod regulat, gândeste-te să te perfecționezi și să îți oferi serviciile drept consultant de marketing, mai ales dacă poți deveni un expert SEO și poți ajuta compania să se situeze mai bine în rezultatele căutării pe Internet. Întreprinderile de toate dimensiunile au nevoie constantă pentru a atrage mai mulți clienți. Există multe oportunități pentru a începe o agenție de consultanță în marketing pe Internet. Știu, există o groază! Dar dacă te gândești că zona comerțului electronic devine din ce în ce mai sofisticata, iar tendințele de consum sunt în permanentă schimbare, vei vedea că este loc de idei și inovație. Acesta este exact locul în care întră în joc conceptul de agenție de consultanță pentru marketing pe Internet.

Este vorba despre consultanță de marketing pentru companii si poți oferi sfaturi pentru gestionarea și desfășurarea campaniilor de publicitate Facebook, Adwords, Youtube. Specialistii vor sti sa optimizeze bugetele investite pentru atingerea obiectivelor stabilite. Publicitatea pe Internet devine din ce în ce mai profesionistă și este în permanenta evoluție. Companiile au nevoie de abilități pentru a-și face investițiile profitabile. Marketingul pe Internet este, mai presus de toate, o chestiune de strategie și testare permanentă.

23. Organizare vacanțe pentru iubitorii de natură și tech

idei de afaceriDa, o îmbinare ciudată! Sporturile și taberele de vacanță orientate către natură nu mai sunt suficiente pentru a stârni interesul generațiilor mai tinere. Sunt gandite noi oferte pentru a satisface dorințele, inclusiv pentru cei care oferă activități “geek”, cum ar fi programarea, imprimarea 3D sau robotică.

 

24. Tonomat de produse alimentare sănătoase

idei de afaceriVeganism, vegetarianism, consum bio, agricultură ecologică…Dietele specifice și alimentația sănătoasă se confruntă cu o creștere semnificativă a produselor dietetice.

Restaurantele tip fast-food, cafenelele și chiar lumea tonomatelor de distribuție se adaptează acestor comportamente noi. Cum există diferite batoane de ciocolată și sucuri acidulate, poți dezvolta o rețea de mașini care oferă numai produse sănătoase.

Scopul? Încurajarea elevilor sau a angajaților birourilor de a face alegerea potrivită și să evite gustările prea sărate, zaharoase, grase etc. Pe lângă selectarea produselor dietetice, originalitatea conceptului ar putea sta în organizarea sa. Poți merge cu acest concept până la oferirea de recompense sub formă de puncte pentru achiziționarea produselor sănătoase, astfel încurajându-se acest tip de comportament.

25. E-Sports bar

idei de afaceriSpecialiștii estimează că piața internațională a sporturilor electronice este așteptata să ajungă la 800 milioane de dolari până la sfârșitul anului 2018, pentru peste 200 de milioane de adepți. În Japonia există deja un astfel de bar. Imaginează-ți că în loc să bei bere și să te uiți la fotbal, vei putea urmării competiții de StarCraft, de exemplu. Aceasta este o tendință reală. De exemplu, vorbim despre integrarea e-sportului în Jocurile Olimpice. Chiar la noi, cei de la Qualitance au avut invitati persoane din SUA implicate in astfel de activitati. Deschiderea unui astfel de loc va fi mai costisitoare decât o cafenea standard, deoarece necesită un spațiu generos pentru difuzarea concursurilor pe ecrane mari, precum și echipamente de ultima generație.

26. Un magazin alimentar fără vânzători deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână

Farmhouse Market este un magazin alimentar fără personal și accesibil prin intermediul unui card de membru. Prima afacere bazată pe un concept de apartenență similară a fost deschisă în Suedia în 2016: o aplicație smartphone servește ca cheie, portofel și scanner. Ideea unui magazin alimentar fără personal, disponibil în orice moment, pare a fi adaptată la ritmurile de viață urbane. Utilizarea telefonului smartphone la magazin pare a fi ușor de configurat. Este ideal și pentru cei ce vor să evite cozile.

27. Pantofi personalizați online

idei de afaceriUn site unde cumpărătorul poate selecta un model de pantofi de bază și poate decide să-l modifice la gustul său. Înălțimea și tipul tocurilor, forma vârfurilor, culorile și materialele: o interfață friendly ar permite clientului să vizualizeze creația sa. Dezvoltarea comerțului în masă și, în special, creșterea achizițiilor pe internet merg mână în mână cu personalizarea produselor.

28. Inteligența artificială: participă la revoluția tech

Inteligența artificială, obiectele conectate sau prelucrarea datelor reprezintă tendințe majore pentru inovare și crearea de start-up-uri. Această mișcare lansată în ultimii ani este de așteptat să crească. Industrie, finanțe, comerț, recrutare…în toate sectoarele, AI schimbă regulile și deschide noi perspective. Inteligența artificială va continuă să ducă la inovații de neimaginat în urmă cu câțiva ani, cum ar fi tehnologiile de analiză predictivă a electrocardiogramelor.

29. Comercializare de obiecte interconectate: transformarea stilului de viață

idei de afaceriValul obiectelor conectate (IoT) va crește în continuare. Potrivit unui studiu realizat de Mario Morales-IDC, aproape jumătate din populația lumii este de așteptat să utilizeze IoT în 2020. Internetul obiectelor va continua, prin urmare, să crească în industrie, locuințe, recreere, alimentație…și multe alte sectoare, inclusiv sănătate. Exemple de urmat: periuțele de dinți conectate sau conceptul de sticlă inteligentă care împiedică deshidratarea.

30. Orașul inteligent: locuiește mai bine în zonele urbane

idei de afaceriAmenințările venite din partea responsabililor de mediu vor accelera crearea de noi activități “green”. În oraș se vor multiplica soluțiile de mobilitate mult mai eficiente. În domeniul construcțiilor, există, de asemenea, un imens potențial pentru a face clădirile “mai inteligente” și eficiente din punct de vedere energetic. Soluția gândită de tine ar putea fi întru binele întregii planete! De exemplu, pentru întreprinderi noi, provocarea va fi aceea de a răspunde la nevoi noi precum alimentarea cu energie a mașinilor electrice. De asemenea, agricultura urbană va fi una dintre cele mai importante provocări pentru orașele inteligente.

31. Tehnologia Blockchain

idei de afaceriBlockchain este o tendință care va revoluționa cu siguranță multe domenii, așa cum menționam deja despre sănătate mai sus, FinTech sau imobiliare. Această tehnologie va permite nașterea de noi afaceri foarte diferite. Depinde de tine să descoperi segmentele de piață unde poți intra!

32. Turismul nișat

idei de afaceriTurismul va genera întotdeauna o sursă de venit. Poți veni cu propuneri inovatoare pentru a simplifica viața turiștilor, cu noi metode de rezervarea unui hotel sau cu noi experiențe …posibilitățile sunt enorme. Te-ai putea gândi la oferte pentru persoane singure sau divorțate care doresc să meargă într-o călătorie. De asemenea, pentru cei cu interese comune.

Articolul precedentCreativitate și inovație
Articolul următorEveniment ROFMEX
Ce este Ideorama? De cate ori nu ati accesat site-uri fiind in cautare de idei de afaceri, satui poate sa munciti pentru alte companii? Ei bine, si eu ma numar printre aceia care au strabatut internetul in lung si lat in descoperire de noi idei. Am descoperit, ca doar fiind informat si la curent cu trend-urile in materie de afaceri, poti sa emiti pareri pertinente. Ideorama nu detine adevarul absolut, cum nici eu nu il detin, insa modelele prezentate in articole sau interviuri ale antreprenorilor din diferite domenii, pot aprinde acea scanteie creativa si te pot inspira. Cred cu tarie ca sunt oameni ce pot fi motivati de povesti, de parerile celor ce au reusit cu adevarat sau a celor ce in permanenta intreprind afaceri de succes. Bineinteles, este important cadrul geo-economic si social in care alegem sa ne dezvoltam afacerile. Daca si tu ai o poveste de afaceri interesanta si vrei sa-i inspiri si pe ceilalti, o poti face scriindu-mi pe adresa de e-mail: info@ideorama.ro. Mult succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.