Founder, Innovator, Change Maker – UrbanizeHub și EduCab

Trebuie să mărturisesc că rar îţi ies în cale persoane complexe şi interesante care să te facă să te simţi mic şi cu activităţi destul de insignifiante. Pentru a avea o discuţie de calitate trebuie să “forezi” adânc şi în cotloane dintre cele mai ascunse. Nu, nu vă imaginaţi că pe interlocutorul meu de astăzi l-am scos din vreo scorbură!

Mi-a atras atenţia în primul rând şirul de activităţi din CV-ul său. Și da, te face să-ţi pui întrebări dacă oare tu, nu ai pierdut timpul până acum.

Grațian are o experiență națională şi internațională de peste 10 ani în domeniul dezvoltării, comunicării, politicilor publice şi inovării. A studiat şi lucrat în țări cunoscute ale UE, fiind bursier al Comisiei Europene.

Grațian este, de asemenea, fondatorul UrbanizeHubo comunitate de oameni pasionați şi implicați, cu expertiză variată, oameni care vor să schimbe faţa oraşelor într-un mod SMART și sustenabil.

gratian urbanizehub

UrbanizeHub este un laborator inteligent de inovare şi reprezintă o soluție de rezolvare a problemelor globale pentru comunitățile inteligente. #UHub organizează evenimente, lansează rapoarte şi studii oferind consultanţă pentru dezvoltare şi training pe inovare, creativitate. Realizează intervenţii comunitare la nivel de CSR şi inovare socială.

Cu ocazia selectării pentru a lua parte la un program de leadership global în California, alături de alți lideri din 95 de țări, a reușit să se conecteze cu o rețea de oameni care lucrează la construirea unei lumi mai bune. Programul selectează la fiecare sesiune lideri și inovatori din companii precum Facebook, Google, Apple, Goldman Sachs dar și din Universități că Stanford sau Harvard.

Odată cu creșterea concentrației populației, hărțile orașelor au suferit modificări ale dimensiunii și formelor. O zona urbană este un spațiu viu, în permanentă schimbare și care se adaptează trecerii timpului, iar pentru o bună optimizare a acestora, experții au lansat conceptul de SMART City.

Noțiunea de “oraș inteligent” a fost necesară prin anii 2000, odată cu apariția de noi tehnologii. Conceptul de oraș inteligent integrează tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) precum și diferite dispozitive fizice conectate la rețea (Internetul obiectelor sau IOT). Scopul acestora este optimizarea operațiunilor și serviciilor, dar și conectarea la locuitori.

Un oraș inteligent este construit printr-un set de argumente și credințe. Locuitorii orașelor au devenit parte a sistemelor informaționale prin conectarea permanentă la serviciile municipalității. Se poate remarca necesitatea unor obiecte conectate, care colectează și agregă datele utilizatorilor lor în timp real precum și a centrelor stocare a acestora. Gestionarea corespunzătoare a informațiilor facilitează luarea deciziilor, permit îmbunătățirea serviciilor existente și crearea de noi servicii pentru comunitate: integrarea energiei regenerabile, stații de încărcare și gestionare a vehiculelor electrice, iluminat stradal inteligent, parcări inteligente, alerte civile sau managementul inteligent a deșeurilor.

Practic orașul inteligent este cel care leagă dezvoltarea urbană de dezvoltarea umană. O comunitate inteligentă face o decizie conștientă și convenită de a implementa tehnologia că un catalizator pentru rezolvarea nevoilor sale sociale și de afaceri. Cu toate acestea, este important de observat că propagarea tehnologică nu este un scop în sine, ci doar un mijloc de a reinventa orașele pentru o nouă economie și societate.

Ideorama: Când am lansat Ideorama, l-am numit Hub de idei. Huburile indică, în general, o centralizare a unor idei, un punct de unde eclozeaza alte și alte abordări. Este UrbanizeHub un agregator al ideilor și al opiniilor despre organizare și dezvoltare urbană? Cum a apărut UrbanizeHub?

Frumos spus. Da, e un hub de idei, de soluţii, de politici, de proiecte de bună practică pentru orașe. De aceea, avem unii dintre cei mai buni experți din România dar și lideri globali (pentru varianta engleză) care vorbesc și scriu despre orașe SMART, sustenabile și creative pentru că așa ne dorim să fie orașele în care trăim. Pe UrbanizeHub, lideri, experți, antreprenori, oameni inovatori, cu viziune vorbesc despre modurile în care orașele pot deveni mai prietenoase şi le pot oferi locuitorilor o calitate a vieții cât mai bună.

Scopul nostru este acela de a crea o comunitate de oameni responsabili, specialişti în diverse domenii, interesați și implicați în discuțiile despre evoluţia oraşelor.

urbanizehub

UrbanizeHub a apărut ca o nevoie atunci când ne gândim că peste 70% din populația lumii va locui în orașe până în 2050. Orașele trebuie să se adapteze la schimbările care au loc atât de repede și trebuie să vină cu proiecte și soluții inteligente și sustenabile.

Urban Talks, conceptul nostru de evenimente, a apărut dintr-o nevoie simplă de conectare a inovatorilor, liderilor, change-makerilor și companiilor care împărtășesc aceleași valori și visează la o lume mai bună. Prin discuțiile lor urbane, ne inspiră să ne implicăm în proiecte care modelează viitorul orașelor noastre.

Ideorama: Deși ai avut ocazia să călătorești peste tot în lume, ai rămas mereu implicat în problemele țării. Ce te ține motivat?

Grațian Mihăilescu: România e o țară mișto cu oameni faini. Sunt total de acord cu ce a zis nu demult Gigi Căciuleanu. “România are oameni frumoși, minunați, deschiși; dacă România ar fi ceea ce sunt oamenii pe care eu îi întâlnesc, cred că ar fi fruntașa lumii”.

Am trăit în 5 țări, europene, insă niciunde nu m-am simțit la fel de util ca și acasă. Tot timpul când plecam mă gândeam că nu mă voi întoarce, însă se pare că am revenit de fiecare dată.

De ce am rămas? Pentru că am vrut să mă implic, pentru că am vrut să schimb, pentru că simțeam nevoia de implicare. Dacă nu dai ceva înapoi din ce ai acumulat, ai trăit degeaba. Am fost implicat în acțiuni de reformă ale orașului meu natal, Reșița, ale zonei de suflet Banat și la nivel național. În același timp mă gândesc cum să dezvolt soluții globale, care să aibă impact în mai multe orașe. E mult de muncă.

Ideorama: Cum vezi această urbanizare accelerată?

Grațian Mihăilescu: Mie îmi plac orașele. Mult de tot. Îmi place lumea de acolo, creativii care apar în orașele cosmopolite, oamenii din tech, evenimentele, arhitectura, specificul fiecărui oraș, bucătăria, muzica, evenimentele underground și de artă contemporană, cultura urbană.

Din păcate această urbanizare accelerată aduce și multe probleme, de locuire, de trafic, de poluare, de gentrificare și sărăcie. Dezvoltarea când vine, vine cu lucrurile astea nasoale: inegalitate, disparitate economică, sărăcie.

urbanizehub

De aceea consider că trebuie să ne dezvoltăm smart și sustenabil. Tehnologia va ajută la dezvoltarea SMART și sustenabilă a orașelor. De aici mixul care mă preocupă de orașe, dezvoltare și tehnologie. Plus civismul și cetățenia activă. Consider că asistăm la schimbarea unei paradigme de la guvernare la guvernanță, unde cetățeanul și ceilalți actori (universitate, business) devin implicați în procesul de realizare al politicilor și de implicare în proiecte de dezvoltare. Orașele se vor dezvolta pentru oameni și de către oameni.

Ideorama: Citind despre experiențele tale în Nepal și Bangladesh am rămas plăcut surprinsă și sunt convinsă că experiența a fost memorabilă. Cum vezi diferențele culturale? Ca pe un impediment în a dezvolta proiecte la nivel global sau ca pe o oportunitate de a aborda probleme din perspective diferite?

Grațian Mihăilescu: Există clar diferențe culturale, însă în același timp sunt multe lucruri similare. De exemplu, zona rurală a Nepalului îmi amintea foarte mult de perioada copilăriei mele și de obiceiurile dintr-un sat mic numit Mehadica, de lângă Băile Herculane. Relația cu pământul, natură și oamenii de la țară e peste tot la fel.

Cât despre impedimente legate de diferențe culturale, cred că nu prea contează dacă există oameni ce au o prietenie și pasiuni comune. Distanța și diferențele culturale sunt acoperite de tehnologie și de proiecte comune, care atrag aceleași energii și pasiuni, plus dorința de impact social, de a face bine și de a schimba.

urbanizehub

Globalizarea e la un click distanță, avem social media, whats up, distanța nu mai contează. Ce contează e să găsești oameni care gândesc ca tine și alături de care să poți construi.

Ideorama: Se mai poate spera la o uniune a ideilor generatoare de soluții ingenioase atât timp cât se anunță din nou o criză economică majoră? Trump își dorește bula sa, UK se izolează de restul, Rusia dăinuie în valori aproape impenetrabile…

Grațian Mihăilescu: Lumea e în continuă schimbare. Eu nu prea sunt așa sensibil la viziunea asta apocaliptică despre cât de rău e în lume. Asta e dată de media în principiu care se focusează pe aspectele negative și senzaționale.

Dacă e să ne uităm la numărul conflictelor armate acesta a scăzut semnificativ față de secolul XIX și XX, sărăcia extremă a fost eradicată în unele părți din Asia de Sud Est sau Africa de Vest, lucrurile merg spre bine. Trump e doar un proces firesc după două mandate de-a lui Obama, dar dacă te uiți la alegerile recente vezi că democrații au câștigat mai multe locuri decât republicanii. UK a fost tot timpul izolată de UE, iar Rusia încearcă să-și păstreze titlul de mare putere, deși din punct de vedere economic e foarte slăbită în interior.

 

„Pentru a deveni un lider, trebuie să îți placă oamenii și să-i iubești. Trebuie să treci prin greutăți și să simți toate chestiile neplăcute. Trebuie să nu îți pierzi echilibrul și să gândești pozitiv și optimist spre viitor.”

 

Cred cu tărie că în următorii 10 ani tehnologia va schimba fața lumii, vor apărea din ce în ce mai multe “start-upuri” cu impact global ce ne vor face viața mai ușoară și mai bună. Gândeste-te cum ar fi viața acum fără Uber, Facebook sau Airbnb. Vor apărea sute de astfel de soluții, vor apărea tehnologii folosite de mase prin inteligență artificială și realitate virtuală. Lumea se schimbă și noi suntem parte la această revoluție.

Ideorama: EduCab și UrbanizeHub sunt două proiecte de suflet ale tale pe care ți le dorești eterne. Ce idei de afaceri conexe pot deriva din acestea două?

Grațian Mihăilescu: Foarte multe. Dar nu o să le spun eu aici, ci v-aș ruga să ne urmăriți pe www.educab.org și să vă implicați dacă sunteți sensibili la educație, iar dacă sunteți pasionați de dezvoltare SMART și de orașe să ne urmăriți pe www.urbanizehub.ro și Facebook https://www.facebook.com/UHubRomania/, dar și pe pagina de evenimente www.urban-talks.com.

 

urbanizehub

Ideorama: Ce calități ar trebui să aibă în viziunea ta un bun dezvoltator de afaceri și de proiecte, în general?

Răbdare, persuasiune, inteligență emoțională, PR & marketing skills, sales skills, public speaking & storytelling, multe eșecuri la activ și să știe/experimentat noțiuni de bază din business (piață, produs, concurență).

Ideorama: Cum arată în opinia ta orașul viitorului?

Grațian Mihăilescu: E un mix de Barcelona, Berlin, Amsterdam și Copenhaga. Nu foarte multe mașini și alea care ar fi, ar fi electrice, multe biciclete sau scutere electrice, multe spații verzi, multe evenimente culturale și multă lume/comunități care s-ar bucura de ele, arhitectură modernă combinată cu stilul vechi, un oraș incluziv pentru toate etniile cu restaurante cu profiluri variate, multe facilități conectate prin Internet of Things…

urbanizehub

Ideorama: Din ce în ce mai mult aud vorbindu-se de bine despre locuitorii din Vest. Cum se face că această zona pare să aibă mai abitir o conștiință a orașelor smart?

Grațian Mihăilescu: E simplu. Câte orașe din Est au o universitate în top 500? Câte orașe din Est au dezvoltat proiecte de cercetare oferite de Comisie? Noi avem un delay de 50 de ani + 30 de ani de tranziție haotică. E greu să vorbești de SMART și tehnologie când noi avem probleme de apă menajeră, de infrastructură (totuși, nu am fost în stare în două mandate europene 2007-2013, 2014-2020 să finalizăm o autostradă deși am avut resursele financiare necesare).

urbanizehub

Cât despre diferența dintre Vestul României și orașele de acolo cu restul țării, lucrurile sunt similare: proximitatea geografică, influențele istorice, accesul la piețele din țările mai dezvoltate, și eficiența și deschiderea liderilor din administrație au făcut ca orașele respective să prospere. Aici vorbesc de Cluj, Oradea, Albă-Iulia, Timișoara, Arad.

Ideorama: Am putea spune că România are posibilitatea de a se dezvolta, dar nu dispune de surse de finanțare sau din contră, este nevoie de oameni serioși și idei inovatoare?

Grațian Mihăilescu: România s-a dezvoltat în ultimii 10 ani de când a devenit membră UE. Putea să o facă mult mai rapid și mult mai bine. Gândește-te doar la câte fonduri europene am pierdut, bani care se puteau duce în investiții publice de care cetățenii să se bucure.

Este nevoie de o clasă politică mai bună, de stabilitate, de politici publice adecvate nevoilor, de eficiență administrativă, de educație, de responsabilitate, de o gândire pe stil de antreprenor, pe o mentalitate puțin mai sănătoasă cu o gândire pe termen lung.

Ideorama: Prin intermediul programului EduCab v-ați propus să facilitați accesul la informație acelor populații marginalizate și, implicit, neglijate.Cum au fost experiențele din Nepal și Bangladesh?

Grațian Mihăilescu: EduCaB este destul de mare în România și tocmai ce am participat la o campanie cu oamenii faini de acolo, amenajând locuri de citit în cabanele din vârful Munților Carpați (Dochia, Mălăesti, Cuca, Negoiu) unde nu prea ai acces.

Pe lângă Nepal și Bangladesh, EduCaB a mai crescut în Indonezia, Tanzania, Senegal și Uganda. Îți dai seama că sunt alte lumi, alte cutume și reguli, alte obiceiuri dar cu oameni la fel de pasionați și faini ca și cei de aici, care vor să schimbe lumea și vor să facă bine pentru comunitate.

Ideorama: În rândul locuitorilor, reducerea consumului de energie și de apă, tratarea deșeurilor, facilitarea călătoriilor urbane, securitatea duc la conturarea unui Smart city. Avem nevoie de o educare în acest sens?

Grațian Mihăilescu: Da, e nevoie de educație în România pe toate palierele: de la reciclare până la transportul alternativ și, de la educarea autorităților până la educarea comunităților. Din păcate, la noi, nevoile sunt undeva la baza piramidei lui Maslow.

Ideorama: Care ar fi cea mai mare provocare în conturarea unui oraș inteligent?

Grațian Mihăilescu: Comunități colaborative care să fie implicate și să dezvolte proiecte comune pentru oraș. Cu cât există mai multe organizații/instituții/companii/businessuri/universități care colaborează impreună pentru un oraș mai bun, cu atât orașul ăla devine mai SMART. Technologia trebuie doar să fie facilitatorul acestui proces. Totul ține de oameni.

urbanizehub

Ideorama: Care sunt persoanele ce au o misiune reală de planificare pe lângă autoritățile locale?

Grațian Mihăilescu: Societatea civilă reprezentată de unele ONG-uri (pe nișa de domenii), universitatea prin experții și expertiza pe care o poate pune la dispoziție. Sectorul de business e important să sprijine aceste inițiative. De fapt, autoritățile locale nu trebuie să fie altceva decât facilitatorul acestor forțe din comunitate. Un oraș este construit din și pentru comunități și oameni și nu de sau pentru un primar sau o administrație.

 

Articolul precedentEveniment ROFMEX
Ce este Ideorama? De cate ori nu ati accesat site-uri fiind in cautare de idei de afaceri, satui poate sa munciti pentru alte companii? Ei bine, si eu ma numar printre aceia care au strabatut internetul in lung si lat in descoperire de noi idei. Am descoperit, ca doar fiind informat si la curent cu trend-urile in materie de afaceri, poti sa emiti pareri pertinente. Ideorama nu detine adevarul absolut, cum nici eu nu il detin, insa modelele prezentate in articole sau interviuri ale antreprenorilor din diferite domenii, pot aprinde acea scanteie creativa si te pot inspira. Cred cu tarie ca sunt oameni ce pot fi motivati de povesti, de parerile celor ce au reusit cu adevarat sau a celor ce in permanenta intreprind afaceri de succes. Bineinteles, este important cadrul geo-economic si social in care alegem sa ne dezvoltam afacerile. Daca si tu ai o poveste de afaceri interesanta si vrei sa-i inspiri si pe ceilalti, o poti face scriindu-mi pe adresa de e-mail: info@ideorama.ro. Mult succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.